fbpx

Aktualności

Jak zwiększyć odporność

dieta mlodego sportowca odpornosc

JAK ZWIĘKSZYĆ ODPORNOŚĆ MŁODEGO SPORTOWCA?

Okres jesienno-zimowy kojarzy się nam przede wszystkim z brakiem słońca, deszczem, śniegiem, niskimi temperaturami i silnym wiatrem. O tej porze roku organizm dziecka jest szczególnie narażony na infekcje. Jak im zapobiec?

Jedną z najskuteczniejszych metod walki z chorobami jest prawidłowe odżywianie. Niedobory niektórych składników pokarmowych zwiększają podatność na zakażenia. Z kolei odpowiednio zbilansowane posiłki mogą zmniejszyć częstość ich występowania.

Poniżej wymienione zostaną te składniki i produkty, które będą wzmacniać odporność młodego sportowca.

Witamina A

(masło, jaja, ryby, marchew, pomidor) utrzymuje ciągłość błon śluzowych i nie dopuszcza do wnikania drobnoustrojów do wnętrza organizmu. Wpływa na syntezę działającego antybakteryjnie lizozymu, zwiększa aktywność komórek żernych (makrofagów) usuwających z organizmu wirusy, bakterie i grzyby oraz pośrednio uczestniczy w produkcji przeciwciał.

Witamina C

(czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka, aronia, cytrusy) i

witamina E

(olej rzepakowy, kiełki, warzywa liściaste) to przede wszystkim bardzo silne antyoksydanty/przeciwutleniacze wymiatające z organizmu wolne rodniki tlenowe (WRT). Nadmiar WRT prowadzi do uszkodzenia m.in. materiału genetycznego i rozwoju nowotworów. Dodatkowo witamy te uszczelniają naczynia krwionośne będące barierą chroniącą organizm przed wnikaniem czynników zakaźnych.

Witamina D

(tłuste ryby, oleje rybne, jaja) odpowiada za produkcję cytokin – białek pobudzających namnażanie się m.in. makrofagów, prawidłowe funkcjonowanie limfocytów wytwarzających przeciwciała i odpowiedź przeciwbakteryjną. Dzieci powinny ją suplementować od października do kwietnia w dawce 600-1000 IU/dobę w zależności od masy ciała.

Selen

(owoce morza, ryby, orzechy) wpływa na produkcję komórek żernych, pobudza wytwarzanie przeciwciał, niszczy komórki nowotworowe oraz te zakażone drobnoustrojami.

Kwasy tłuszczowe omega-3

(olej lniany, olej rzepakowy, orzechy, tłuste ryby morskie) mają działanie przeciwzapalne i aktywują makrofagi.

Miód

dzięki obecności wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pobudza wzrost komórek żernych.

Probiotyki

(kiszona kapusta, kiszone ogórki, fermentowane produkty mleczne) to wyselekcjonowane szczepy bakteryjne, które hamują rozwój bakterii patogennych i zmniejszają ilość produkowanych przez nie toksyn. Zwiększają aktywność makrofagów i limfocytów oraz produkują substancje przeciwbakteryjne. Prebiotyki (czosnek, cebula, cykoria) pobudzają wzrost i aktywność tych bakterii.

Czosnek i cebula

mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Imbir

wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

 

Kamila Sawicka

Dietetyk Młodego Sportowca

kamsaw.dms@wp.pl