JAK MŁODY SPORTOWIEC MOŻE ZMNIEJSZYĆ MASĘ CIAŁA?
Nieprawidłowe odżywianie, siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej i niedobór snu – to czynniki ryzyka nadmiernej masy ciała. Rozpowszechnienie nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży stanowi poważny, narastający problem, któremu należy przeciwdziałać.
Schorzenia te przyczyniają się bowiem do występowania: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, zaburzeń lipidowych, zespołu nocnego bezdechu, astmy, zaparć, kamicy żółciowej, choroby refleksowej przełyku, stłuszczenia wątroby oraz depresji, złej samooceny i osiągania gorszych wyników w nauce.
Wzrost poziomu otłuszczenia prowadzi także do przeciążeń układu kostno-stawowego, co sprzyja zaburzeniom statyki ciała i powstaniu wadliwej postawy.
Należy głośno mówić o tym, że otyłość to najbardziej rozpowszechniona CHOROBA we współczesnych czasach. Prowadzi do dysfunkcji i patologii wszystkich układach w ciele człowieka i znacznie zwiększa ryzyko zgonu.
W celu oceny stanu odżywienia dzieci stosuje się tablice i siatki centylowe. Badacze europejscy uznali, że o występowaniu nadwagi świadczy BMI w przedziale 85-95 centyla, a o otyłości >95 centyla. W Polsce natomiast nadwagę stwierdza się przy BMI w zakresie 90-97 centyla, a otyłość przy BMI >97 centyla. Kalkulator BMI
SPOSOBY NA ZMNIEJSZENIE WAGI:
1. Spożywaj posiłki regularnie, co 2-3 godziny. Dzięki temu organizm nie będzie magazynował posiłku na „potem” z obawy, że kolejny otrzyma dopiero za np. 6 godzin albo wcale… Głodówki są absolutnie przeciwwskazane!
2. Nie podjadaj między posiłkami.
3. Kolację spożyj na 2-3 godziny przed snem.
4. Między posiłkami pij wodę, zmniejszysz w ten sposób uczucie głodu. Szklanka wody przed posiłkiem wypełni żołądek, co spowoduje szybsze nasycenie pokarmem.
5. Wyeliminuj słodkie napoje, słodycze i fast foody.
6. Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego – produktów pełnoziarnistych (ciemne pieczywo, brązowy ryż/makaron, gruboziarniste kasze) i warzyw. Błonnik obniża wartość energetyczną diety i wpływa na uczucie sytości.
7. Zwiększ spożycie produktów białkowych. Białko przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie głodu.
8. Wybieraj chude mięsa, ryby i nabiał.
9. Zastąp smażenie, pieczeniem i gotowaniem w wodzie/na parze.
10. Unikaj tłustych sosów.
11. Ogranicz owoce z dużą zawartością fruktozy.
12. Wyeliminuj produkty zawierające olej palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy.
13. Zrezygnuj ze słodzenia i solenia.
14. Nie spożywaj produktów wysoko przetworzonych (m.in. sosów i zup w proszku, gotowych dań obiadowych, chipsów).
Aż 50-80% dzieci otyłych pozostaje otyłymi dorosłymi, a to znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby prowadzące do ograniczenia jakości i długości życia. Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna to najskuteczniejsze metody przeciwdziałające nadmiernej masie ciała.
Kamila Sawicka
kamsaw.dms@wp.pl